Om grundform

HISTORIK

2003 - Grundform bildades
Med barn nr ett i magen startades Grundform av grafiska formgivaren och AD:n Alexandra Németh. En av de första logotyperna – för smyckesföretaget Lavish Design – blev klart en fredag, det skålades i Fanta – och på måndagen föddes sonen.

Verksamheten utfördes under första åren från hemmakontoret på Surbrunnsgatan 26.

2005 – Utökning
Lattemamma- och kreatörsrollen blandades under tiden som följde. 20 månader senare kom barn nr två. Väldigt snälla och enkla barn gjorde det möjligt för deras kreativa mamma att kunna jobba deltid med sin hobby: att formge allt från logotyper och grafiska profiler till webbsajter, trycksaker och mönster.

2009 – Grundform flyttar till Riddargatan
När barnen började i förskolan kunde Alexandra växla upp verksamheten och jobba mer "på riktigt".  I samma veva hittades kontoret på Riddargatan som delades med kreativa och trevliga Jenny Askenfors (inredningsarkitekt och möbeldesigner), med företaget Bofink Design Studio.

2010-2013 – Ombildning till AB och nya medarbetare börjar
2010 ombildades företaget från enskild firma till aktiebolag. 2011 inleddes samarbete med Klas Näsholm (grafisk produktion och originalarbete) och under 2013 knöts även Marie Jacobsson till företaget (grafisk formgivare och AD).

Med en stor portion kompletterande kunskaper och erfarenheter kunde företaget ta sig an både fler uppdrag och uppdrag av lite annan karaktär än tidigare – utan att för den skull tappa den röda tråden som alltid är så viktig för Grundform: mycket hjärta och engagemang i allt vi gör, och oavsett till vem.

2015 – Nytt kontor i en annan del av Östermalm
Hösten 2015 flyttade Grundform till Kommendörsgatan 38. Det trevliga kontoret delades med samarbetspartnern Lukas Belsander som driver företagen Belinger och Shavingroom.se. Även industridesignern Jochen Laveno Mangelsdorff delade detta kontor med företaget xPuff.
2016 – Flyttade (tillbaka) till Sibirien
Det var ju faktiskt runt hörnan som företaget grundades för 13 år sedan, i ett hemma-arbetsrum på Surbrunnsgatan. Nu är det ett betydligt annat och större sammanhang; hos R34 där vi nu sitter med andra kreativa bolag: Rider Event, Parachute Communication, Brand New Communication, Beachfront PR och Eventpersonal.se
2017 – Ny konsult på Grundform
Med nytt kontor fanns möjlighet att utöka med en plats till – till vår glädje ville Mattias Lundevall sitta med oss och därigenom utöka vår repertoar med att även ha en Wordpress-producent tätt knuten till Grundform. Mattias arbetar även som AD och originalare, dvs är ett bra komplement då han kan backa upp både Alexandra och Klas.

2018 – Grundform firar 15-årsjubileum detta år!

2018 - Konsulterna blir fler och bildar tillsammans Studio Grundform

Kontoret utökar med fler konsulter och samarbetspartners, bl.a copywritern Björn Hermansson som Grundform anlitat vid flera tillfällen för gemensamma uppdrag. Kreatörerna Jenny Levallius och Maria Fernfelt börjar och kommer att tillsammans jobba med Alexandra som främst originalare. AD:n Staffan Frid flyttar även in, samt Maryem Nasri - teknisk projektledare och ska hjälpa Grundforms kunder med kunskap inom sociala medier och SEO.

2018 – Flytt tillbaka till Surbrunnsgatan - nu i helt egna lokaler
Omständigheterna gjorde det möjligt att skriva kontrakt på helt egna lokaler och flytta Studio Grundform till Surbrunnsgatan 34B, dvs tillbaka till där allt började 2003.

Studio Grundform erbjuder kreatörer inom olika områden att hyra plats på vårt trevliga kontor och att få gemensam kraft. Gemensamt för att alla som sitter på Studio Grundform är att alla har egna företag och egna kunder. Vi kan med andra ord hjälpa varandra när det behövs. Och våra kunder behöver bara betala för resurser som används. De kreatörer som nu sitter på Studio Grundform är Anna Fridh, Sophie Månsson, Pelle Andersson, Göran Bok, Staffan Frid, Katrin Uddströmmer och Björn Hermansson.

2019 - ny konsult på Grundform
Originalaren Eva Landergren flyttar i april in heltid på Studio Grundform, och kommer även att avlasta Alexandra i vissa uppdrag.

2019 - från reklambyrå till designbyrå
I många år har Grundform benämnts "reklambyrå" då detta är den beskrivning som de flesta säger när det gäller all typ av reklam, marknadsföring, layout, design och form. Det är dock lite missvisande, då Grundform ej jobbar med traditionell reklam som kampanjer, annonsering, reklamfilm, radioreklam - utan mer fokuserat på design och grafisk form. Ändrar därför till designbyrå. Och eftersom webb är en stor del av den dagliga verksamheten blir det Design- och webbyrå.
 
Det ska bli spännande att se vad som kommer att stå här framöver.
Häng gärna med oss på Facebook under tiden!
loading...

2013: Grundform bestod detta år av Alexandra Németh, Marie Jacobsson och Klas Näsholm. Fotografering med Ingemar Lindewall - och Hår & Make av Catherine Dichy.